Dekor Door 98 Beltéri ajtók főkép

Tudnivalók

Beépítési, Kezelési és Karbantartási Útmutató

Tisztelt Vásárlónk!
Útmutatónkkal segítséget kívánunk nyújtani ahhoz, hogy az Ön által vásárolt ajtó használata hosszú időn keresztül az Ön megelégedésére szolgáljon. Amennyiben Ön betartja következő útmutatásainkat, a szerkezet működésére 1 év jótállást vállalunk. Kérjük, hogy a beépítés megkezdése előtt a teljes útmutatást szíveskedjen áttanulmányozni.


Alkalmazási terület

Az ajtók használata lakó és közösségi épületeknél ajánlott. Amennyiben a tervezési megkötések lehetővé teszik, alkalmazhatók ipari létesítményeknél is.


Szerkezeti leírás

Ajtólapok

Termékeink könnyített szerkezetű beltéri ajtólapok, melyek több méretben és mintázattal készülnek. Anyagukat tekintve fenyőkeretre kétoldalról préselt HDF (High Density Fiberboard) mélynyomott betéttel, faerezett , vagy készülnek, CNC mart mintázott felülettel. E miatt nagyobb forma és méret választékkal rendelkeznek, lehetőség van asszimetrikus kétszárnyú ajtók gyártására is. A fa alkatrészek 12 %-os nedvességtartalomra szárított borovifenyőből a jelentős fahibák kiejtésével készülnek. Az így kapott ajtólapok tömörebbek a fánál forma és mérettartóak, kevésbé vetemednek és esztétikusak.

Tokok

Az utólag beépíthető ajtótokot a falvastagsághoz igazodva készítjük így új ház építésénél és felújításnál is alkalmazható. Anyaga a már közismert , eleinte főként bútoripari alapanyagként elterjedt MDF ( Medium Density Fiberboard) . Jellegzetessége, hogy könnyen megmunkálható és jól felületkezelhető, nagy előnye, hogy nem vetemedik. Minkét oldalt 7 cm széles tokborítással gyártjuk. A mobil borítás 2 cm állítást tesz lehetővé
A jó légzárást egy speciális tömítőprofil biztosítja ( Trelleborg L3001 EPDM ). A tömítőprofil cserélhető és a tok felületkezelés után házilag is könnyen beépíthető.

Zárak

Az általunk beépített zárak a magyar szabványnak és hagyományoknak is megfelelnek. Bevéső zárcsalád Elzett Midi 8 N-C-W, kulcs és kilincstengelytáv 90 mm. A normál beltéri zár mellett lehetőség van hengerzárbetétes és WC-fürdőszoba zár alkalmazására is. Falc nélküli ajtóknál a gömbzárak nem kerülnek beépítésre a szállítás közbeni esetleges sérülések miatt. A zárak kompletten kerülnek a vásárlóhoz, zárszerkezettel és gömbzárral együtt. A zár helyét az ajtólapban kialakítjuk, így annak beszerelése egyszerű, a záró lemezt beépítés után kell felcsavarozni.

Pántok

Otlav krómozott táskás pánt. Lehetővé teszik a beépített szerkezet finombeállítását.


Szállítás, tárolás

Szállításkor és tároláskor lehetőleg vízszintes vagy függőleges helyzetben lehet az ajtó.Tárolásnál helyezzük a szerkezetet fa alátétekre, a nútolt oldala nézzen a padló felé.Mechanikai sérülések elkerülése miatt ne támasszunk, illetve ne tegyünk jelentős súlyú anyagot az ajtóknak. Vízszintesen történő szállításkor az ajtókat úgy kell egymásra helyezni, hogy a zsanérokat a felette lévő ajtó ne terhelje. Szállításkor az ajtók ne legyenek rázkódásnak kitéve. Hosszabb vagy kevésbé jó úton történő szállítás esetén ajánlott a vízszintesen történő elhelyezés. Minden esetben az ajtók mozgásmentes rögzítése szükséges.
A tárolási helység klimatikus viszonyai lakószobának megfelelőek legyenek. Frissen vakolt épületben, szobában és bármilyen más nedves vagy túl száraz helyen az ajtót tárolni még ideiglenesen sem szabad. A relatív páratartalom nem haladhatja meg a 70 %-ot.


Beépítés

A beépítéshez vaktok nem szükséges, a rögzítés Poliuretán-habbal történik.
Kicsomagolás után a mobil külső takaróléceket kiemeljük. Gondosan összeszereljük a két tok álló és felső elemet. Behelyezzük a tokot a falnyílásba, (az ajtót fel kell akasztani a tokra). Lehetőleg ügyeljünk, hogy az ajtó és a tok közötti hézag párhuzamos legyen, majd faékek segítségével vízszintes és függőleges helyzetben rögzítsük, ügyelve arra, hogy az ékelésnél az ajtó ne deformálódjon, sarkai derékszögben maradjanak. A térhálósodás során a tok nem hajolhat be, ezért a pur- hab használata előtt támasszuk ki a tokot.
Az elhelyezési hézagokat szerelési pur-habbal töltsük ki , az anyagok felhasználási útmutatásának megfelelően. Mielőtt a Pur-habot a hézagba töltjük vízpermet szóró flakonnal nedvesítsük az elhelyezési hézagot, így az hatékonyabban térhálósodik.
A hab kikeményedése után a felesleget levágjuk. Ezután nincs más hátra mint felszerelni a külsõ takarólécet. Mindemellett javasoljuk a szakemberrel történõ beépittetést.

Fontos tudnivaló

Tapasztalataink szerint a beépítés, a belsõ szakipari munkák, és a nagy páratartalmat okozó tevékenységek folyamán a nyílászárók apróbb sérüléseket szenvedhetnek, ezért a beépítés időpontját az építési folyamat lehető legkésõbbi szakaszában ( pl: vakolás, betonozás, burkolás, festés után) célszerû megválasztani, hogy megóvjuk a szerkezetet az építési károsodástól. A nagy páratartalom és hőmérséklet különbség okozta esetleges deformációkra a garancia nem vonatkozik. Az ajtók porózusságának megszüntetése érdekében minél előbb javasoljuk az ajtólapok és a tokok lefestését.


Ajánlott felületkezelési technológia

Az ajtók esztétikai megjelenését nagyban befolyásolja a felületkezelés és az alkalmazott anyagok minősége.
Az ajánlott rétegrend a következő:
- Az ajtólap élei valamint a tokok mart felületein 1 réteg alapozó festés.
- Száradás után csiszolás.
- Az ajtó lapok valamint a teljes tok felület második alapozó festése ( csak egy réteg alapozás alkalmazása után nem lesz egyenletes a későbbi felület).
- Ismételt száradás utáni csiszolás.
- Teljes ajtó és tokfelület fedõ festése, egy vékony réteggel.
A festéskor ügyelni kell, hogy a vasalatok mozgó alkatrészeire festék ne kerüljön, mert ez a vasalat mûködését nehezíti esetleg lehetetlenné teszi.
A légzáró tömítést a festék megszáradása után kell behelyezni. A kereskedelemben kapható Tikkurila festékekkel tartósan jó minõséget érhetünk el.


Kezelés, karbantartás

Annak érdekében, hogy a nyílászáró szerkezet hosszú ideig kifogástalanul működjön be kell tartani az alábbi javaslatainkat.
A mozgó vasalatok csúszó alkatrészeit évként vékonyan be kell olajozni, a fellazult csavarokat utánhúzni. A tok furataiba (zsanérok, záró lemez csavarhelyei) került festéket a visszacsavarozás előtt el kell távolítani, mivel a beszáradt festék az anyag repedését okozhatja. A légzáró tömítést évenként szilikon olajjal befújni.
Tisztítás karcmentes tisztítószerrel, puha textiliával.
Az ajtó ha szükséges, kis mértékben állítható a becsavaró pántok ki-be hajtásával.


Szavatosság

A vásárolt termékre a szavatossági kötelezettség a PTK 308§(2) bekezdésében foglaltak alapján áll fenn. A szavatossági igényt a vásárlás helyén lehet bejelenteni. Az 53/1987,(X.24.) MT rendelet szerint termékeinkre jótállást vállalunk. Nem vonatkozik a szavatosság, ill. a jótállás a használati és beépítési útmutatóban rögzítettektől eltérő beépítésre, használatra és kezelésre.

A jótállás érvényesítését kizáró tényezők:

- nem a meghatározott felhasználási területen történő beépítés esetén
- szakszerűtlen szállítás, tárolás, beépítés és felületkezelés esetén
- felületkezelés és karbantartás elmulasztása esetén
- nem megfelelő használatból eredő kárososdás esetén
- szándékos rongálás esetén
A garanciális igény érvényesítéséhez szükséges a szállítói megfelelőségi nyilatkozat, valamint a vásárlást, beépítést és felületkezelést igazoló számla bemutatása.
Minőségi kifogás esetén kérjük írásban keresse meg cégünket és csatolja a fent felsorolt dokumentumokat.